Over portugese wijnen

Volgens de exportcijfers gaat het Portugese wijn vandaag voor de wind. Ze stegen tussen 2010 en 2021 in waarde van 600.000.000 EUR naar +900.000.000 EUR. Portugal blijkt dus ondanks z’n bescheiden productievolume toch een plaats op de kaart op te eisen en dat met wijnen met een uitgesproken eigenheid.

Die eigenheid is ideaal voor een rol als gewaardeerde niche-speler. De meerwaardezoekers waarderen de authenticiteit en het karakter van de wijnen. Ze proeven wijnen die kwalitatief niet onder doen voor wat de andere wijnlanden te bieden hebben, maar die wel duidelijk hun eigen smaak hebben.

De wijnen halen hun karakter uit het bijzondere klimaat en een groot arsenaal aan inheemse druivenrassen.  Het ruwe, eerder onherbergzame landschap dwingt wijnmakers op de meeste plaatsen tot een kleinschalige aanpak en dat bevordert het kwaliteitsstreven. De voorbije decennia deed de moderniteit haar intrede, maar er werd een mooi evenwicht gevonden met gebruiken van weleer. 


Portugal in cijfers: 
I. aanplant 
De totale aanplant van wijnstokken in Portugal daalde de voorbije 30 jaar drastisch, maar nu handhaven de Portugezen zich op een plaats net buiten de top 10 wereldwijd. 
Vandaag tellen we zo’n 190.000ha wijngaard, gemiddeld over de voorbije jaren bekeken goed voor zo’n 6 miljoen hl. 

Ter vergelijking: buurland Spanje herbergt meer dan 900.000ha, goed voor 40 miljoen hl en Frankrijk telt minder dan 800.000ha maar produceert wel bijna 50 miljoen hl.
Per regio komt dit neer op: 

Douro 44.000ha (23%) goed voor 800.000hl porto en 400.000hl niet-versterkte wijn 

Alentejo 25.400ha (13,3%) goed voor 1.100.000hl wijn 

Vinho Verde 21.000ha (11%) goed voor 800.000hl wijn 

Lisboa 19.900ha (10%) goed voor 1.000.000hl wijn 

Dão 13.400ha (7%) goed voor 250.000hl wijn 

Bairrada 4.000ha (5,5%) goed voor 200.000hl wijn 

Península de Setúbal 7.200ha (3,8%) goed voor 460.000hl wijn 

Madeira 600ha good voor 38.000hl versterkte wijn en een klein gedeelte niet-versterkte wijn 

Ter vergelijking: in Bourgogne staan 27.188ha aangeplant, goed voor 1.400.000hl en in Bordeaux vinden we 120.000ha, goed voor 6.000.000hl.

II. de export van Portugese wijn 
Opvallend gegeven: de export van Portugese wijn steeg met 50% tussen 2000 en nu. 
In waarde: 
+ 900 miljoen EUR wereldwijd 
+ 400 miljoen EUR binnen de EU 
+ 48 miljoen EUR naar België
in volume: 
+ 2,8 miljoen hl 
+ 1,4 miljoen hl binnen de EU. Porto vertegenwoordigt daarvan 42% (60% van de waarde). 
+ 140.000 hl naar België
België is met 140.000 hl goed voor 5,3% van het geëxporteerde volume Portugese wijn. 
En met 47,5 miljoen EUR goed voor 6,5% in waarde.


III. De druivenrassen, een ongeziene diversiteit 
Portugal beschikt over heel wat troeven voor het maken van originele wijnen en het arsenaal aan inheemse druivenrassen is misschien wel de belangrijkste. In totaal werd de aanwezigheid van meer dan 200 verschillende druivenrassen in Portugal opgetekend.


Als je ziet dat rassen die slechts 1% van de totale aanplant vertegenwoordigen toch de top 10 halen, dan is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe geschakeerd het landschap wel is. In de Douro alleen zijn 80 rassen erkend door de appellatie.

Vaak aangeplante blauwe rassen zijn Aragonez, Touriga Franca, Touriga Nacional en Castelão. In wit zijn Maria Gomes, Roupeiro en Arinto veel voorkomend.