PRODUCERS
Hamilton Reis - Natus Vini
Hamilton plantte zijn wijngaard in Vidigueira, het gebied dat meer en meer erkenning geniet voor z'n uitstekende amforenwijnen. Hij besloot echter een andere weg te bewandelen, zonder weliswaar de traditie uit het oog te verliezen.
Hamilton Reis kocht in 2008 zijn eigen kleine domein aan de voet van de Serra do Mendo, diep in de Alentejo. Hij was toen wijnmaker bij het naburige Cortes de Cima.
Hij plantte eigenhandig zijn wijnstokken en koos daarbij voor een interessante mix van blauwe druivenrassen: Castelão, Alfrocheiro, Tinta Miuda en Trincadeira. Het zijn rassen die je vaker in het noorden dan in het zuiden van Portugal vindt.
Voor zijn witte rassen, een mix van Roupeiro, Antão Vaz en Gouveio, maakte hij ook een ongebruikelijke keuze door alles in 2 meter hoge pergola-vorm te snoeien.
Dat is een werkwijze die in Vinho Verde heel gewoon is, maar die je elders niet ziet. Hamilton ziet in de pergola's de ideale natuurlijke bescherming tegen de zon.
Zo hoopt hij op de warmste momenten de directe impact van de zon te milderen en aldus meer natuurlijke zuren in zijn druiven te behouden.
De teelt van zijn stokken doet hij volledig organisch.
In de kelder doet Hamilton beroep op de lokale talhas (terracotta amforen) maar bij traditionele talha-wijn gebeurt de volledige vinificatie
én rijping op talha en blijven de schillen ook tijdens het hele proces bij het sap. Dat doet hij niet. Hij gebruikt de amforen enkel voor de vergisting van het sap maar zonder de schillen.
Het voordeel is dat de amforen bijzonder efficiënt zijn bij het vergisten. Zonder enige toevoeging van gekweekte gisten begint het sap in een amfoor haast meteen gisten en het proces verloopt snel en probleemloos. Dat is uiteraard waar de natuurlijk werkende wijnmaker op uit is.
Na de gisting wordt de jonge wijn overgeheveld in grote houten vaten van 600 liter.
De wijn rijpt er 12 maanden.
Bij zijn witte wijnen gebruikt Hamilton een mix van talhas en houten vaten om de gisting in te doen. Daarna laat hij de wijn er nog een 8-tal maanden in verder rijpen met behoud van de gistresten.
Met Natus probeert Hamilton zich nadrukkelijk lokaal te verankeren. De inspiratie voor zijn wijnen haalt hij uit een herinnering aan vervlogen tijden, toen in Alentejo rode wijnen gemaakt werden met een mooie frisheid en rijke witte wijn.
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.